A címlap története

Valahogy már az elejétől az lebegett előttem, hogy női- és férfi nemi jelek fognak szerepleni a címlapon. Sok megközelítést leskicceltem papírra, valamiképp feszültséget sugalló képet akartam. Esetleg egy rácsot, amit sok jel egymásba kapcsolt összessége alkot, vagy néhány nagy jelet, melyeken kisebbek függenek. Esetleg egy jelekből álló szövetet, amit feszít szét, két egymásba akaszkodott jel. Ami végül lett – mert ez tetszett meg – kevéssé mutat feszültséget, hisz egy ponton már kihasadó rácsozatot mutat, s ezzel feszülés helyett sugall valami áttörés-szerűt. Legalábbis helyi szinten, hiszen a rendszer többi, nagyobb része zavartalanul éli mindennapjait.

A borító első változatain egy drótkerítést próbáltunk megjeleníteni, amire fel lettek volna fűzve a női és férfi jelek. Vagy egy jelekből álló rácsozatot. Sőt eleinte még (országalma-szimbólumként, az uralkodást jelképezve) kereszttel felfelé fordított női jelekkel kísérleteztem.

Eztán rajzolgattam, effekteket próbálgattam, és ami kialakult,  feleslegessé tette a drótkerítést.

Közben Kedvesem próbálgatta és küldözgette a változatokat. Beemelte az én grafikai megoldásom, közben megszerezte tetszésem a borító széléig kilógó, szakszóval “kifutóra helyezett” címhez is.

A  hajnalodó (vagy alkonyodó) fejléc alatti fő téma először még egy kék háttér fölé helyezkedett. Aztán a kék hátteret lányunk úgy ítélte, olyan, mintha ezek a jelek a víz alatt úszkálnának. Kipróbáltuk helyette a színspektrum narancssárgájának a kinyújtását, és éreztük, hogy jobb lett. Aztán már csak a betűkkel kellett kicsit matatni és ki is alakult a címlap, amire már azt mondhattuk: Tök jó!

Izgatottan várjuk a fogadtatását. Annál is inkább, mivel eddig csak laikus személőknek tetszett.  Az e-könyvekhez értő kontakt szerint nem ez a fajta borító ma a trendi, inkább töltsünk le egy kész fotót valamelyik adatbázisból, és azt illesszük a címlapra.

De mi vállaljuk a kockázatot a saját tervezésű és kivitelezésű borítónkkal. Majd ha a világ sok nyelvére lefordítva sok kiadó foglalkozik a könyvvel, majd akkor engedjük, hogy a grafikusaik valami trendit alkossanak. Addig ez a borító képviseli számunkra, és Nektek is a könyvet:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.