Röviden: Az ősember nem élt tartós párkapcsolatban. Ez az ősi kód pedig máig ott dolgozik mindenkiben.

A 2221 című könyv pedig egy fiktív jövőben játszódik, ahol ismét ilyen viszonyok uralják a világ jó részét.

Bővebben: Az ember, mint biológiai lény ősi társadalmi szerveződése százezer éveken keresztül nem a monogám párba rendeződés, hanem a szélesebb nemi kapcsolatrendszeren alapuló matriarchátus volt. A matriarchátus lényege szerveződési szempontból, hogy a törzs vezetése és belső igazgatása a nők joga és feladata, míg a férfiak kifelé nyújtanak védelmet, vadásznak és harcolnak. Nemi szempontból bármelyik nő párosodhatott, bármelyik férfival. Emiatt is anya jogú volt a leszármazás, hisz az apa nem volt ismert. Az utódokról így a teljes közösség gondoskodott. Az ősközösségi viszonyok között nem csak az anyagi javakat nem birtokolhatta senki, de a másik nem egy-egy tagját sem. Egyes kutatók szerint a magántulajdon megjelenése szorította lassanként háttérbe ezt a berendezkedést néhány tízezer éve. Közgazdasági vélemények szerint a matriarchátus nem volt “hatékony”, inkább egyfajta haladás nélküli “tespedő jólétben” tartotta az emberiséget, míg az apajogú, és öröklést, tulajdont biztosító  rendszerek vagyon-gyarapító motivációja hozzájárult a technikai és gazdasági fejlődéshez.

Kapcsolódó képDe mi lenne, ha korunk társadalmi változásai, feszültségei arra vezetnének, hogy néhány évtized alatt kialakulna, majd újra uralkodóvá válna a matriarchátus berendezkedése? Mi történne, ha a párban élés egy maroknyi, elnyomott kisebbség életformája lenne csak?

Ezzel a gondolattal játszik el a 2221. A könyvben nem a kialakulás korszakát éljük már, hanem az ellentmondásokkal, titkokkal teli, érett matriarchátus idejét, ahol a látszólag megdönthetetlen, és általános elégedettség közepette uralkodó rendszerrel szemben egyesekben kérdőjelek fogalmazódnak meg.

Magam is egy párkapcsolati könyvben találkoztam az alapproblémával: A világhírű pszichológus házaspár, Barbara Pease és Allan Pease a talányos című „Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?” könyve többek között a fenti tudományos megállapítást is taglalja, mely evolúciós oldalról minden párkapcsolatnak alapvető kihívást jelent.

A 2221 című könyv szereplőinek is számos kihívással kell megküzdeniük, miközben az olvasó elgondolkodhat azon, hogy melyik rendszer, és hogyan is lenne jó neki, és az emberiségnek.

A könyv nem állásfoglalást képvisel, inkább vita-alapot szolgáltat, elgondolkodtatva az olvasót, számos ismerős párkapcsolati helyzeten végigvezetve a szereplőket, de kifordított környezetben. Sokaknak tetszett, ahogy ezt megoldja, és élvezték a könyv olvasását. Véleményeik itt olvashatók.

Aki a fülszöveget olvasná, itt találja:

Ezen cikk olvasói  jutalmul 50% kedvezménnyel vehetik meg itt az oldalon az e-könyvet, Ide kattintva ha a vásárlásnál beírja a “parkapcsolat” kuponkódot (idézőjel és ékezet nélkül). Jó olvasást!

Ha inkább teljes áron venné meg e-könyvben a Libri-nél, kattintson ide. A nyomtatott könyv szintén a Libri-nél itt érhető el.

Vagy olvasson bele, esetleg hallgassa meg a Kossuth Rádió interjúját a lenti linkeken:

Beleolvasok | Megnézem az e-könyvet | papírkönyv | rádióinterjú

 

 

Vélemények a könyvről

… a nem is olyan távoli jövő egy teljesen elképzelhető alternatíváját tálalja

…bevallom, engem nagyon magával ragadott a modern matriarchátus gondolatkísérlete.

az utolsó 10%-nyi oldalon azt hiszem elfelejtettem levegőt venni

A világ logikusan felépített, kidolgozott és sokszor csak úgy félmondatokból kapunk olyan infókat róla, hogy a szőr feláll tőle.

Hogy őszinte legyek, nem értem, hogyan képes valaki elsőre ilyen regényt írni és ezt most jó értelemben mondom

1984+Szép új Világ + Kommunizmus 2.0 + Feminizmus + még néhány hasonló, és az eredmény máris 2221

A gépelés minden leütését élveztem.

Kállai Szilárdné Éva
írófeleség, önkéntes gépelő, kézirat-hallgató és béta-olvasó

Nagyon tetszett a könyv! Örülök, h van egy remek, új, magyar írónk!

Kovács Zoltán,
az első visszajelző e-könyv olvasó, Kolozsvár
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com