Szigorúan szabados viszonyok

2018. február 07. 07:34 – Carbonari  

Mit szólnál állami szinten a nőuralomhoz? 
Kiráz tőle a hideg, vagy kellemesen beleborzongsz? 
Netán mind a kettő? 
Akkor vedd kézbe ezt a párkapcsolati utópiát, 
hogy képet kapj egy  elképzelt (lehetséges?) jövőről.  

(bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2018/02/07/szigoruan_szabados_viszonyok)

 

 

Black_Dawn

Első olvasásra megtorpantam ennél a könyvnél. Hogy miért? Előítéletből.
Túl keveset tételeztem fel róla és ezáltal túl keveset is láttam meg benne.
Most viszont másodszorra már komolyabban nekiültem és érzek benne valami nagyon különlegeset. Olyasmit, mint Orwell 1984 című regényében, de olyanokat is, mint Asimov Alapítványában.
Nemcsak, hogy híres könyvekre emlékeztet ez a mű, de annál (már most, pedig még eléggé az elején járok) valami sokkal többet is adott:
Én eredetileg nem szerettem Asimov Alapítványát. Annyira untam, hogy abbahagytam. Valószínűleg azért, mert nem is értettem. Ez a könyv viszont rávilágított valamire:
Egy új nézőpontra, ami akár arra a könyvre is alkalmazható.
Olyasmi kezdett most a 2221-ben tetszeni, ami miatt lehet, hogy az Alapítvány is fog majd és újra fogom olvasni: a benne rejlő intelligencia miatt, ami előbb-utóbb el tudja ragadni az olvasót, ha van hozzá elég türelme.
Kell tehát ennél több? Annál, hogy az ember tanul egy műből annyit, hogy egy híres regényt elkezd miatta végre értékelni? Szerintem ez önmagában is jó érv lenne. És akkor még nem is mondtam semmit a könyv cselekményéről, vagy hogy miről szól!
Majd fogok azt is. Ez most csak jó értelemben vett fenyegetés. 🙂 Nem éppen gyors olvasmány, de azért haladok vele és egyre jobban tetszik. Hogy őszinte legyek, nem értem, hogyan képes valaki elsőre ilyen regényt írni és ezt most jó értelemben mondom.
update 2018.03.18.
Befejeztem a könyvet. Nagyon tetszett!
Érdekes kérdéseket vet fel. Egy kitekert társadalomról szól végül is, ahol a hatalom olyasmit is tilt, ami jelenleg itt nálunk 2018-ban mindenhol megengedett és olyasmiket engednek meg, amire nálunk itt valószínűleg ferde szemmel néznének. Az ötlet önmagában érdekes, ami viszont ijesztő benne az az, hogy még akár működhetne is ez a dolog! 🙂
Ebben rejlik számomra a könyv valódi ereje! Olyan jól meg van támogatva a regény elméleti része, hogy valóban el lehetne képzelni, hogy mindez meg is történjen majd egyszer. A szerző közgazdász szemszögből tudományosan is megindokol mindent. Ilyen értelemben „hard science fiction”-nek is fel lehet fogni ezt a művet. Emiatt nem biztos, hogy a legkönnyebb olvasmány, de aki időt szán rá és figyelmesen elolvassa, annak szerintem jó esélye van rá, hogy ugyanúgy élvezze ezt a könyvet, mint amennyire én érdekesnek és lebilincselőnek találtam! 🙂

Interjú Constantinus A.P.-vel

(bővebben: https://blackdawninterjuk.wordpress.com/2018/03/19/interju-constantinus-a-p-vel/)

 

 

 

Libellum

Constantinus A. P.: 2221 – Szigorúan szabados viszonyok

Előlegbe

Bevallom, az író nevével egészen addig nem találkoztam, míg meg nem keresett, volna-e kedvem elolvasni a könyvét. Nagyon örültem a lehetőségnek, és persze a fülszöveg is jócskán felcsigázta az érdeklődésemet. Egyébként ez a kötet utazott velem a Könyvfesztiválra is.

Nem olyan könnyed olvasmány, mint amire számítottam. Sőt, még csak nem is egy rövid regényről van szó. Ráadásul pont a szabadságom alatt olvastam, ami nekem mindig kaotikusan sikerül. Így tartott tíz napig, mire a végére értem (2018. április 13. – 2018. április 23. )

A könyv minőségéről nem tudok mit írni, mert elektronikus példányban kaptam meg. A borító esetén azt tudom mondani, a kevesebb néha tényleg több. Egyszerű, mégis kifejezi a regény mondanivalóját.

(bővebben: http://libellum.blog.hu/9999/12/31/constantinus_a_p)

 

 

Szerelem egy párkapcsolat nélküli politikai rendszerben | Constantinus A. P. – 2221

“Igazi sokrétű regényt ismerhettem meg ebben a műben. Egyrészt ott a mi társadalmunktól egy teljesen más elvre épülő politikai rendszer, melynek fő irányzataiba, működésébe nyerhetünk betekintést a cselekmény folyamán. Szerencsére nem egyszerre zúdítja ránk a hatalmas információhalmazt ehhez kapcsolódóan, hanem az alapok ismertetése után a párbeszédekből, történésekből, leírásokból fokozatosan mélyülhetünk el a Matriarchátus rejtelmeiben. Némi hasonlóságot lehet felfedezni benne George Orwell: 1984 regényével, de inkább az újragondolás a megfelelő kifejezés erre, csupán nyomokban érzékelhető (pl. itt is megfigyelik a lakosságot, csak nem annyira szigorúan), egyfajta utóérzésként, szó sincs másolásról. “

(bővebben: http://bookhangover.hu/2018/05/02/szerelem-egy-parkapcsolat-nelkuli-politikai-rendszerben-constantinus-a-p-2221/)

Vélemények a könyvről

… a nem is olyan távoli jövő egy teljesen elképzelhető alternatíváját tálalja

…bevallom, engem nagyon magával ragadott a modern matriarchátus gondolatkísérlete.

az utolsó 10%-nyi oldalon azt hiszem elfelejtettem levegőt venni

A világ logikusan felépített, kidolgozott és sokszor csak úgy félmondatokból kapunk olyan infókat róla, hogy a szőr feláll tőle.

Hogy őszinte legyek, nem értem, hogyan képes valaki elsőre ilyen regényt írni és ezt most jó értelemben mondom

1984+Szép új Világ + Kommunizmus 2.0 + Feminizmus + még néhány hasonló, és az eredmény máris 2221

A gépelés minden leütését élveztem.

Kállai Szilárdné Éva
írófeleség, önkéntes gépelő, kézirat-hallgató és béta-olvasó

Nagyon tetszett a könyv! Örülök, h van egy remek, új, magyar írónk!

Kovács Zoltán,
az első visszajelző e-könyv olvasó, Kolozsvár
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com