Mi legyen a címe?

A címe persze már megvan. De milyen sok címötlet közül emelkedett ki! Maga mögé utasítva végül a munkacímet is, ami pedig másfél évig uralta minden fájl nevét, és amit megszokásból egymás között még mindig gyakran használunk.
A munkacím hangulata feszültséget sugalló volt. Arra utalt, hogy kihívás elé állítódik egy rendszer, mely szintén kihívás a jelenlegihez képest. Csakhogy egyre többen – a véleményező író, egyes béta olvasók, és több barátunk is – sugallták, hogy talán másik címet kellene választani. Egyik béta olvasó egyenesen azt állította, hogy hiába jó a sztori, ilyen címmel ő nem venné le a boltban a polcról. Mások szerint a cím azért visz félre, mert inkább kalandregényre utal, és nem párkapcsolati témára. Abban pedig egyetértés volt a véleményekben, hogy ugyan nem szakszó, de azért a „matriarchátus” kifejezés nem általánosan ismert. Keresni kellene mást a címbe, így is épp elégszer elhangzik a könyvben.
A munkacím ugyanis ez volt: „A matriarchátus lázadói”. Többrétegű. Ha olvasná valaki ezzel a címmel a könyvet, sokáig biztos is lehetne benne kikre utal a cím, de a végére kiderülne, hogy többes az utalás. Ezért is tetszett. Abban is biztos voltam, hogy ha lesz a könyvnek folytatása, annak 2222 lenne a címe. Így a 2221 mint cím, bár felmerült, eleinte kevéssé tűnt esélyesnek.
Tavasszal elkezdődött a cím-kísérletezés. Majd itt a cikk végén kilistázok párat, de a teljes listától megkímélem a Kedves Olvasót. Izgalmas időszak volt, de kissé kilátástalan. Minduntalan visszatértünk a lázadós címhez, mert egyik új ötlet sem tűnt jobbnak. Aztán egy baráti beszélgetésen, Piro Kriszta barátnőnk – miután végighallgatott néhány részletet a könyvből – lelkesen a 2221-et javasolta címnek. Szerinte a távoli évszám segíti az utópisztikus karakterbe helyezést, és egy másik, szintén autokratikus rendszert leíró híres regényre is utal, amin keresztül a közönség asszociálhat. Jól jött a bátorítás. Arra is rájöttem, hogy egy évszám azért is jó, mert a könyv szerkezete is a négy évszakra épül.
Eldöntöttük. Nyert! Gratulálok! Az alcím már ezután könnyen jött, néhány korábbi címtervezet villanásszerű összefésülésével. Ez lett hát a címe: 2221 – Szigorúan szabados viszonyok.

Néhány korábbi cím-ötlet pedig, akik leszorultak a dobogóról [Vigyázat! Spoiler lehet a címek egyike-másikában]:

Párkapcsolati Sci-fi
Túl sok nő túl sok férfival
Domináns nők háreme
Irina és a gyerekgyár
Kötelezően Szabados Viszonyok
Pax Matriarchata
Termelékenység és hatékonyság

 

Mindezeket és a többit félretolva a 2221 – Szigorúan szabados viszonyok nyert. Nekünk megtetszett. De ha valakinek úgy tetszik, hívhatja a Matriarchátus lázadóinak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.